Wat is het verschil tussen de beperkte en de algehele gemeenschap van goederen?

Nieuwe wet: beperkte gemeenschap van goederen

Vanaf 1 januari 2018 geldt de Wet Beperkte gemeenschap van goederen. Sinds deze datum trouw je niet meer in algehele gemeenschap van goederen. De wet geldt ook als je een geregistreerd partnerschap aangaat. Je kunt nog steeds huwelijkse voorwaarden of partnerschaps­voorwaarden maken.

Vanaf 1 januari 2018 geldt de Wet Beperkte gemeenschap van goederen. Sinds deze datum trouw je niet meer in algehele gemeenschap van goederen. De wet geldt ook als je een geregistreerd partnerschap aangaat. Je kunt nog steeds huwelijkse voorwaarden of partnerschaps­voorwaarden maken.

Wat is er per 1 januari 2018 veranderd?

Vanaf 1 januari 2018 trouw je in beperkte gemeenschap van goederen.

Al je persoonlijke bezittingen en schulden die je vóór het trouwen hebt, blijven van jou alleen. Bezittingen en schulden die je na het trouwen verkrijgt, zijn van jou en je partner samen. Na jullie huwelijk ontstaan er dus 3 verschillende potjes: 1 voor jou, 1 van je partner en 1 met al jullie gemeenschappelijke bezittingen en schulden.

Schenkingen of erfenissen die je ontvangt voor en tijdens je huwelijk, zijn van jou persoonlijk. Tenzij de schenker anders heeft bepaald of in het testament iets anders is aangegeven.

Bent je ondernemer? Ook met de nieuwe wet is het nog steeds van belang dat je nadenkt over huwelijkse voorwaarden. Zo kun je zakelijk en privé gescheiden houden.

Als je uit elkaar gaat zonder het maken van huwelijkse voorwaarden, krijgen jij en je partner elk de helft van de gemeenschappelijke bezittingen en schulden.

Voor mensen die vanaf 2018 een geregistreerd partnerschap aangaan, geldt deze wet ook.

De oude wet: de algehele gemeenschap van goederen

Mensen die gehuwd zijn vóór 1 januari 2018, zijn gehuwd in algehele gemeenschap van goederen. Dit betekent dat vanaf het moment dat jij en je partner het jawoord geven jullie bezittingen en financiën worden samengevoegd tot een enkel vermogen. Jij en je partner zijn beide eigenaar van dit gezamenlijke vermogen. Vanaf het moment van het huwelijk is er dus een grote pot aan bezittingen en schulden.

Het kan een goede en makkelijke optie zijn, maar trouwen in deze algehele gemeenschap van goederen kan ook nadelen hebben. Op het moment dat de relatie wordt beëindigd en jullie gaan scheiden, heeft ieder recht op precies de helft van het gezamenlijke vermogen. Maar stel dat een van jullie tijdens het huwelijk grote schulden heeft gemaakt, of een van jullie meer vermogen had dan de ander voordat jullie gingen trouwen, of dat een van jullie meer vermogen heeft binnengebracht dan de ander tijdens het huwelijk. Is het vermogen eerlijk verdelen dan nog wel eerlijk? Bij het trouwen in gemeenschap van goederen kan een van de partners snel benadeeld worden als de relatie stukloopt. En hoewel je hier niet over wil nadenken als je gaat trouwen, is het toch verstandig hier rekening mee te houden.

Heeft deze informatie je geholpen?

Gerelateerde artikelen

Hulp nodig?

Kun je iets niet vinden?
Neem dan contact op